Uitleg van het spel

Teams

Iedere speler beschikt over vier bowls. De spelers, of teams van twee, drie of vier personen (single, pairs, triples of fours), moeten proberen de afgeplatte ballen zo dicht mogelijk bij een doelbal (jack of kitty) te placeren. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de bowls van de tegenstander verkrijgt men een punt.

De ballen

 
Twee bowls en een jack

Bowls van deze sport zijn niet helemaal rond, de vorm doet denken aan een 'Edammer kaas'. Een bowl weegt 1200 gram, en dit gewicht is ongelijk in de bowl verdeeld. Aan de zware kant heeft de bowl een stip, aan de lichte kant een cirkel. De bedoeling is dat het hierdoor mogelijk is met effect te spelen, waarbij de koers zal afbuigen naar de kant waarop de stip staat aangegeven. Het grote verschil tussen jeu de boules en bowls is dat men bij het eerste spel de boules met een boog door de lucht werpt en dat men bij bowls de bal vanaf het begin laat rollen.

De baan

Bowls wordt zowel binnen als buiten gespeeld. In Nederland wordt binnen gespeeld op matten van minimaal 30 m lang en 4 m breed.

 

Kom gezellig eens langs op de Zomervaart (ingang bij de telefoonmast)